Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 december 2017

“Werk, belangrijk voor iedereen”

De methodiek van het Culemborgs participatiehuis is geborgd. Werkzaak biedt in Culemborg structureel ‘decentrale dienstverlening’ in de pilot reactivering en re-integratie naar werk.
Wethouder participatie Collin Stolwijk: ,,Ik wil graag dat onze inwoners profiteren van leer-werkplekken in Culemborg. Door het geven van financiële ondersteuning aan Culemborgse sociale ondernemers willen we het lokale aanbod vergroten.”
Leerwerkroutes

Het doel is het realiseren van meer lokale participatie van kwetsbare Culemborgse inwoners door een structureel aanbod van lokale plekken waar mensen arbeidsfit kunnen worden en het opbouwen van een duurzame samenwerkingsrelatie tussen lokale partijen en Werkzaak. In Culemborg, Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel zijn proeftuinen opgezet door Werkzaak om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt lokaal, sociaal te activeren en/of te re-integreren naar werk.
Doordat Culemborg voorop loopt is in samenspraak met Werkzaak de proeftuin in de pilot ‘reactivering en re-integratie naar werk’ gegoten voor de meest kwetsbare doelgroep binnen de bijstandsuitkeringen. Werkzaak draagt voor klantprofiel 1,2 en 3 verantwoordelijkheid en de gemeente voor 4.

Ook zijn er afspraken gemaakt voor trajecten naar participatie met een aantal maatschappelijke sociale ondernemers voor verzorgen van de re-integratietrajecten. De Coöperatie van Makers en het Creatief Atelier (samen 15 trajecten per jaar), de Betuwe Wereld Wijd (5 trajecten per jaar) en onder voorbehoud De Ontmoeting (5 trajecten per jaar).
Het project richt zich ook op JobhulpMaatje, die o.a. via Werkzaak, mensen toe geleidt krijgen, vrijwilligers bieden de werkzoekende extra begeleiding als maatje bij het vinden van (vrijwilligers)werk.

Naast de beschreven partijen wil de D66 wethouder ook andere sociale maatschappelijke ondernemers de mogelijkheid bieden om deze doelgroep ‘arbeidsfit’ te maken. Maatschappelijke sociale ondernemers die drie dagen per week een leerplek bieden kunnen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. In 2018 en 2019 is er totaal €15.000,- per jaar beschikbaar. Ondernemers kunnen zich melden bij de gemeente.